Gnocchi med Parmesanostkräm

Recept 2 gnocchi med parmesanostkräm

Ingredienser (ca 4 portioner)

Gnocchi:

  • 700 g Desireepotatis, dela till liknande storlek på potatisarna vid behov
  • 1 tsk fint havssalt
  • 100 g ”Tipo 00” extra fint vetemjöl (kan behöva upp till 40 g extra)

Parmesanostkräm:

  • 300 ml Vispgrädde
  • 50 g Parmesanost, finriven
  • Havssalt
  • Salviablad till garnering

Med bara fem ingredienser finns det ingenstans att gömma sig här. Bara vackert ljus gnocchi i en salt parmesan gräddsås. Detta är en version av gnocchi som bara innehåller potatis, mjöl och salt. För att säkerställa att gnocchin blir som ”mjuka kuddar” måste de göras och tillagas inom en halvtimme efter att degen gjorts. Använd helst Desireepotatis men om du inte kan få tag i dessa så fungerar en ”allrounder” som t.ex. Maris Piper.

1. Koka potatisen i skalet tills den är färdig, cirka 20 minuter. Testa att picka potatisen med en vass kniv, som lätt ska sjunka in i mitten av den största, och lätt glida av. Häll av och skala så fort du orkar, håll varje potatis med en kökshandduk och släpp av skalet med en vass kniv. Lägg varje potatis direkt i en potatispress och pressa potatisen direkt på en plåt med smörpapper och bred ut. Detta för att hjälpa potatisen att torka ut så mycket och så snabbt som möjligt.

2. När den är torr lägger du potatisen på en ren arbetsyta och strör över saltet. Börja sedan sila över mjölet och arbeta in i potatisen. Fortsätt göra detta tills du har en mjuk deg som liknar en scone-deg. Om du använder 100 g mjöl och det känns för löst så tillsätt mer mjöl tills du har rätt konsistens. Skär i åtta bitar, rulla varje bit till långa tunna korvar, mjöla allt eftersom, skär sedan i ca. 2 cm bitar. Förvara dem på en väl mjölad tallrik och låt inte klibba ihop.

3. Pochera gnocchin i lättkokande vatten, ca. ett dussin åt gången. De kommer att flyta till toppen, varefter de får ligga i under en minut (vanligtvis när vattnet börjar bubbla igen). Ta ut och låt rinna av på hushållspapper och håll varmt.

4. Gör Parmigiano-krämen medan du pocherar gnocchin. Tillsätt helt enkelt grädden och parmesanen i en liten kastrull, låt koka upp och reducera tills det tjocknat (krämen ska ”sitta kvar” och täcka baksidan av en sked), ca. fem minuter från kokning. Krydda efter smak.

5. Till servering – Dela upp gnocchin på fyra varma tallrikar och häll Parmigiano-grädden över. Garnera med salvia. Ytterligare kryddning är valfri (salt och peppar) men krävs inte.