Potatiskakor med Parmesanost och Pilgrimsmusslor
Ingredienser (ca 2 portioner)
Potatiskakor:
- 200 g potatis
- 110 g Parmigiano-Reggiano, riven
- 2 äggulor
- 2 tsk persilja
- Salt och svartpeppar
- 4 msk vanligt mjöl
- 30 g smör
Citron-Beurre Blanc:
- 1 schalottenlök, skivad
- 4 msk vitt vin
- 1 msk vispgrädde
- 1 citron, rivet skal och saft
- 1 tomat, skalad, kärnad och hackad
Pilgrimsmusslor:
- 6 skivor parmaskinka
- 6 pilgrimsmusslor, tvättade
- 2 msk olja
Vid servering:
- 12 sparristoppar
- 2 msk olja
Låt er inte skrämmas utav att ingredienslistan ser lite längre ut – detta är en superenkel rätt att tillaga! Otroligt god balans mellan grundsmakerna. Se till att imponera på vännerna med detta enkla mästerverk!
1. Potatiskakor: Koka potatis och mosa. Rör ner Parmigiano-Reggiano, äggulor, persilja, salt och peppar. Forma blandningen till biffar med fuktiga händer och lägg dessa i mjöl. Koka i smör i 4-5 minuter tills de är vackert gyllene.
2. Pilgrimsmusslor: Linda en skiva parmaskinka runt varje pilgrimsmussla. Säkra med en cocktailpinne, ringla över olja och stek i 4-5 minuter.
3. Citron-Beurre Blanc: ”Svetta” schalottenlöken, tillsätt vitt vin och reducera. Tillsätt vispgrädde och reducera igen. Ta av värmen och vispa sakta runt. Tillsätt citronskal och saft och tomat. Krydda efter smak.
4. Till servering: Stryk sparristopparna i olja, krydda och stek i 5-7 minuter tills de är mjuka. Lägg upp och servera allt när sparrisen är klar.