Några tips på hur ni kan tjäna så mycket pengar som möjligt till laget, föreningen eller klassen

tips och ideer på att maximera er försäljning

Alla grupper har olika förutsättningar och vissa strategier fungerar bättre och andra sämre för olika grupper. Men här nedan har vi samlat några generella tips som visat sig fungera bra för nästan alla. De är alla ganska enkla tips men gemensamt för alla är att de fungerar! Se bara till att lägga manken till och göra ert allra, allra bästa så har ni bästa möjliga förutsättningar att överträffa era säljmål och skapa en riktigt säljsuccé!

Den effektiva och roliga dörrknackningen

Detta är kanske det allra ”äldsta tricket i verktygslådan” men det kan verkligen vara kraftfullt och ge er grunden för en lyckad försäljning. Att gå runt i grannskapet och knacka på hos folk är helt enkelt något som aldrig slår fel! Människor blir ofta väldigt glada och imponerade över att ni som unga människor har drivet att gå runt och sälja saker för att tjäna ihop pengar och de allra flesta är inte sena med att visa sin support genom att köpa något av er.

Det som är extra bra med vår parmesanost är att detta är en produkt som väldigt många människor är familjära med – de kanske köper parmesan regelbundet redan och när ni berättar för dem att vår ost oftast är mycket godare än den de köper i butik samtidigt som den inte är dyrare (ofta är kilopriset faktiskt lägre) samtidigt som de gör en god gärning genom att stötta er så brukar försäljningen rulla på av sig själv.
Att de stöttar er är i sig ett bra säljargument, och här kommer några andra argument om själva produkten som ni kan använda er av:

  1. Vi säljer äkta parmesanost som lagrats i minst 24 månader
  2. I matbutiken säljs ofta små bitar som ofta är väldigt torra, köper de av er så är minsta storleken ca 0,5 kilo och detta ger en extra saftighet och bästa möjliga smakupplevelse
  3. Parmesanost är perfekt att använda i matlagning (i risotto, på spagettin, som smaksättare med mera) men kan även användas som ”tilltugg” precis som den är – perfekt på ostbrickan!
  4. Parmesanost är nyttig och tack vare tillverkningsprocessen kan den till och med ätas av människor som vanligtvis är laktosöverkänsliga (innehåller mindre än 0,01 gram laktos per 100 gram)

Sedan är det faktiskt riktigt ROLIGT att sälja till folk genom dörrknackning! Gör det inte bara till ett ”måste” genom att enbart sälja på er gata – sätt er ner tillsammans i grupp och dela upp områden mellan er och gör det till en sport! Kanske kan ni ta en lördag där ni alla sprider ut er och lägger några timmar på detta för att efteråt samlas och ta en fika eller korvgrillning tillsammans.

Sälj till släkt & bekanta

De flesta ungdomar är någon gång under sin uppväxt del av en försäljning som samlar ihop pengar för klassen, laget eller föreningen. Detta är något som de vuxna i er och er familjs närhet gärna är med och stöttar. Ta kontakt (be om hjälp av era föräldrar om det känns bättre) med era släktingar och fråga mamma & pappas kompisar om inte de vill vara med och stötta en god sak (och bli rikligt belönad i form av några otroligt goda bitar parmesanost av högsta klass).

Kom ihåg att alla familjer har olika förutsättningar så gör inte detta till en tävling! Vissa kommer genom släkt och vänner sälja 10-15 bitar ost bara där, medan andra inte säljer en enda. Detta är helt i sin ordning och ingen ska behöva känna sig obekväm i detta! Även här har säljansvarig ett ansvar att på ett bra sätt kommunicera detta med gruppen.

Föräldrarnas arbetsplats kan bli er guldgruva!

När ni börjar en försäljning hos oss skickar vi bland annat med material som era föräldrar (eller andra vuxna för den delen) kan ta med till jobbet och sätta upp. Utnyttja denna möjligheten då det på vissa arbetsplatser ger världens skjuts till er försäljning! Skulle ni behöva fler lappar med information & beställningslistor har ni även tillgång till detta.

Be den som tar med materialet till jobbet att de med fördel kan tejpa upp en lapp vid kaffemaskinen i fikarummet då detta är en plats där deras arbetskollegor ofta besöker under dagen medan de har en minut över för att läsa på om vår parmesanost och hur de kan stötta er grupp.

Hör av er direkt till lokala företag

Många lokala företag känner stolthet och starkt intresse i att stötta lokala skolklasser och/eller föreningar. Detta är något ni kan dra nytta av!

När man tittar på klass- och lagförsäljningar så är företagsförsäljning ofta ”noll och ingenting” – och det finns egentligen bara en huvudanledning till detta; man frågar inte de lokala företagen ifall de vill köpa! Här finns det en riktigt stor möjlighet för er! Tänk er själva ifall en chef på ett företag bestämmer sig för att köpa en bit parmesanost till alla sina anställda som en present från företaget. Då skulle en försäljning för er inte innebära att ni säljer en bit ost; denna försäljningen kanske innebär att ni säljer 50 eller 100 bitar ost på en och samma gång! Tänk er att dra in flera 1000-kronor till er grupp på en enda försäljning.

Prata med oss på KlassParmesan.se så hjälper vi er med kvitton och annat administrativt som behövs vid företagsförsäljning. Vi gör detta busenkelt för er!

Delta på lokala tillställningar & event

En annan säljaktivitet som ofta inte utnyttjas är att se sig omkring i sitt närområde och kika på om det kommer vara några lokala tillställningar eller event i närtid där ni skulle kunna få sälja er parmesanost.

Kanske har ni i er stad vissa helger en torgmarknad där lokala företag ställer ut sina produkter och säljer till folk som promenerar omkring? Kanske finns det en idrottsplats i ert område där många människor möts varje helg? Låt kreativiteten flöda och framförallt; våga kontakta de som ansvarar för tillställningar i ert närområde. Precis som lokala företag tenderar dessa att vara väldigt vänligt inställda till att hjälpa duktiga klasser & föreningar som samlar ihop pengar och de låter er i de allra flesta fall med glädje ställa fram ett bord och sälja era produkter till folk som rör sig i området.

Detta behöver inte bara innefatta tillfälliga event, utan ni kan även prova med att höra av er till er hemkommun och helt enkelt fråga ifall ni får ställa upp en tillfällig försäljningsplats på ett torg där mycket folk är i rörelse. Bara er fantasi sätter stopp för era möjligheter!

Sprid er webshop på sociala medier

Alla grupper som säljer parmesanost med oss får sin alldeles egna, unika webshop där man kan samla beställningar från folk som vill köpa parmesanost samtidigt som de stöttar er grupp. När ni börjar er försäljning får ni alla tillgång till en länk som ni sedan kan sprida med hjälp av alla era sociala nätverk (t.ex Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok, Twitter). Sprid ert budskap genom text och/eller video till alla era vänner och följare – och ni får även tillgång till produktbilder som visar folk vad det är de kan handla av er.

Ni kan såklart även be era föräldrar, syskon, vänner och bekanta att lägga ut någonting på deras sociala medier så att ni enkelt når fler människor med ert budskap. Tillhör ni en förening kan en bra idé vara att fråga ifall ni får lägga ut en uppdatering på föreningens officiella konto (och hemsida) så att alla medlemmar får chansen att se att ni som förening/lag i föreningen håller på och tjänar ihop pengar till er grupp.

Fråga era nöjda kunder ifall de vill köpa av er igen

Parmesanosten från KlassParmesan håller bästa tänkbara kvalitet och erbjuds till era köpare till ett riktigt bra pris. Därför lämpar sig vår parmesanost väldigt bra för återkommande försäljningar under året.

Och vet ni vad? Förmodligen har ni till er nästa försäljning redan en hel hög med köpare då de som köpt av er första gången efter att ha smakat (och ätit upp!) parmesanosten med största sannolikhet gärna köper av er igen.

Hur många säljomgångar man borde köra på ett år varierar något, men en bra tumregel är att 3-6 försäljningar per år är ett bra intervall som är tätt nog för att era köpare ska komma ihåg er, samtidigt som det är luftigt nog för att folk ska hinna äta upp sin ost (och därför vill köpa mer).

IMG 2624
Parmesanost webbshop försäljning online
Tjäna pengar till klassen genom att sälja parmesanost med KlassParmesan